top of page

Seramik Boya Koruma Nedir?

Günümüzde gerek motor gerekse de aracın diğer kısımları için sayısız bakım ve performans ürünü mevcut. Bu durum da şüphesiz araç sahiplerinin kafasını fazlasıyla karıştırmakta. Öyle ki; araç üreticileri tarafından genellikle uygulanmayan ancak tüketicilere farklı markalar tarafından sunulan bu tip ürünlerin bir kısmı gerçekten işe yararken büyük bir kısmı da para tuzağı olmaktan öte gidemiyor.

Seramik dendiği zaman ülkemizde genellikle yere ve duvara döşenen son kat kaplamaları gelse de aslında karşılığı “Çok yüksek sıcaklıkta pişirilmiş toprak” demektir. “Araç seramik kaplama” veya “Seramik boya koruma” olarak adlandırılan ve aracın dışını tamamen kaplayan bu uygulamada ister istemez bu işlemle alakalı ham madde ve işlemler bekleniyor.

Ayrıca ilk anda seramiğin o dayanıklı, çizilmesi zor yapısını aklımıza getirip heyecanlanmıyor da değiliz. Yani bizim aklımıza uygulandığı andan itibaren aracın kaportasında adeta zırh gibi bir kabuk oluştuğu ve bunun da gövdeyi muazzam bir şekilde koruduğu geliyor. Tabi bu seramik ifadesinin çok güçlü ve güven veren bir ifade olması ile doğrudan alakalı. Ancak durum hissettiklerimiz ve seramik ifadesinden beklentilerimizden oldukça farklı ve “Araç seramik kaplama” veya “Seramik boya koruma” sistemlerinde Nano teknolojik ve camsı bir ürün olarak adlandırılan silika silisyum gibi elementler dikkat çekiyor. Esas olarak ise araçların boyasında yer alan ve son kat olarak uygulanan sert ve kalıcı cilalar ile büyük benzerlik gösteriyor. Yani bu tip bir korumanın esas görevi aracın mevcut cilasının üzerini şeffaf ve camsı bir şekilde kaplayarak daha sert yapısıyla daha dayanıklı olabilmesini sağlamaktır.

Seramik boya kaplama ürünleri sıvı formda bulunuyor. Genellikle her araç için tek kullanımlık, ve 1 araca yeterli miktarda sıvı tüplerle geliyor. İlk olarak araç çok iyi bir şekilde temizleniyor. Boya yüzeyi üzerindeki demir tozu kükürdioksit gibi metaller kalıntılardan özel kimyasallarla arındırılıyor. Arkasından yüzey temizleme kili uygulanıyor. Yüzeysel çizikler onarılıyor, aracın tam olarak parlak kondisyonu pekiştiriliyor. Araç boyası kusurlarından arındırılıyor. Yıkanıyor ve kuruması bekleniyor. Aracı çizmeyecek bir mikro fiber veya daha yumuşak bir bez yardımıyla tek kullanımlık tüplerdeki sıvı özel uygulama aparatları yardımıyla aracın kaportasına hassas bir şekilde uygulanıyor.

Araç sahibinin seçtiği dayanım paketine göre bu kaplama 2, 3 veya 4 kat olacak şekilde tekrar tekrar uygulanıyor. Düzgün bir korumanın yapılabilmesi için ise seramik kaplama sıvısının, işin ehli bir kişi tarafından kaportaya homojen bir şekilde uygulanması kesinlikle şart.

Faydaları
· Daha pürüzsüz yüzey sağlaması sayesinde kaportanın kir ve su tutmasında azalma
· Camsı yüzey sayesinde mevcut boyanın daha canlı ve parlak bir hale gelmesi
· Çok daha kolay temizlik (Kuş pisliği bir yere kadar deniliyor)
· 9H’a kadar sertlik derecesi sayesinde çiziklere karşı daha yüksek koruma
· UV koruması sayesinde güneşe karşı daha yüksek koruma
· Parlaklığını koruduğu için cilaya ihtiyaç duymama
· Katman sayısına göre 2 veya 3 yıl bu özellikleri koruma (Yani sınırsız değil)
bottom of page