top of page

Mutabakatlı Poliçe Nedir?

Mutabakat Nedir?
Mutabakat aslen kelime anlamı olarak uzlaşma, anlaşma demektir. Her iki tarafında aynı fikirde olduğu durumlarda kullanılır. Sigortalın da sigortacının da karşılıklı kendi rızasıyla kabul edilen poliçeye daha sonra itiraz edilmez.

Mutabakatlı Poliçe Nedir?
Mutabakatlı poliçe; kişinin sigorta yaptırma sürecinde iki tarafın arasında anlaşma yapılması sonucunda elde edilir. Mutabakatlı poliçe sigortalı ve sigortacının mutabıklığı sonucunda yapılan malın tam ziya halini de teminat altına alan sigorta türüdür.

Mutabakat Değeri Nedir?
Poliçeye dâhil edilmek üzere sigortalanacak olan mülkün, ürünün değer tespitinin yapılmasına mutabakat değeri adı verilir. Mutabakat değeri, sözleşmenin başlangıç sürecinde sigortalanacak olan malın hem sigortacı hem de sigortalı tarafından onaylanarak belirlenir.

Tam Ziya Hali Nedir? Neleri Kapsamaktadır?
Sigorta poliçesinde yer alan tam ziya hali; mal taşınan aracın tamamının zarar görmesi ya da kaybı, içerisindeki malların zarar görmesi ya da ürün kaybı durumunda sigortalı tarafından teminat altına alma durumu olarak adlandırılır.

Mutabakatlı Poliçe Nasıl Yapılır?
Mutabakatlı poliçe yaptırmak için ilk yapılması gereken neyin sigortalanacağının belirlenmesi olacaktır. Sigortalanacak ürünün belirlenmesinin ardından sigorta şirketini belirlemek gerekir. Sigorta şirketleri ile hem birebir hem de online iletişim kurmak mümkündür. Sigorta teklifi alımında online sigorta teklifi zamandan tasarruf sağlar. Poliçe detayları hakkında bilgi edinildiği ve birçok firmanın fiyatları karşılaştırıldığında kişiye en uygun sigorta firması belirlenir.

Mutabakatlı poliçe yaptırma sürecinde ilk olarak sigorta şirketinin uygunluğu kontrol edilir. Eğer sigorta şirketi mutabakatlı poliçe hizmeti veriyorsa hangi mal varlıkları için mutabakatlı poliçe yaptırılabileceği sorgulanır. Mal varlığının ya da ürünlerin mali değeri poliçe yapılmadan önce belirlenerek poliçede ürünlerin mutabakat değeri olarak yer alır. Ardından mutabakat değerinin hem sigortalı hem de sigortacı tarafından onaylanması halinde taraflar anlaşmaya varır. Böylelikle ürünler mutabakatlı poliçeye tabi tutulur ve sigorta tarafından her türlü duruma karşı teminat altına alınır.

Mutabakatlı Poliçenin Faydaları Nelerdir?
Mutabakatlı poliçe, sigortalı ile sigortacı arasında mutabıklık sağlanması sonucunda yapıldığından iki tarafında çıkarını gözetir. Ancak mutabakatlı poliçe sigortalının yararına olan birçok durumu kapsar. Mutabakatlı değer, sigorta poliçesinin düzenlenme aşamasında belirlenir. Sigorta süresince meydana gelebilecek zararları karşılayan mutabakatlı poliçe, bu süreçte piyasanın durumundan etkilenmez. Piyasada meydana gelebilecek dalgalanmalar üzerinden hesaplanmayan poliçe, başta belirlenen değeri esas alır.

Hangi Mal Varlıkları İçin Mutabakatlı Poliçe Yapılabilir?
Sigorta yaptırma sürecinin başında kararlaştırılan mutabakatlı poliçenin tekne ve nakliyat sigortalarında daha fazla kullanıldığı görülmektedir. Bunun sebebi mutabakatlı poliçeye tabii olan malların kayıp durumlarıyla başa çıkmak üzere planlanmış olmasıdır. Ayrıca yangına karşı konut sigortası kapsamında da eşyaların değerlerinin belirlenmesi hususunda mutabakatlı değere başvurulmaktadır.
bottom of page